Over mij

Tekstschrijver en verhalenstrateeg

De kracht van verhalen ontdekte ik – net als vele anderen – als kind. Ik verslond avonturen en schreef zelf ook schriften vol met verhalen. Zodra we volwassen worden, verleren we het verhalen vertellen een beetje. Zeker in een professionele omgeving. Verhalen zijn voor thuis, op het nachtkastje, of om van te genieten in de bioscoop. Op het werk overtuigen we elkaar liever met feiten en argumenten. In doorwrochte beleidsstukken en powerpointpresentaties.

Dat is jammer. Verhalen hebben vaak meer overtuigingskracht dan feiten en argumenten. Verhalen inspireren, zetten aan tot denken, versterken de trots op de organisatie en maken emoties voelbaar op een manier die met het vertellen van de harde cijfers niet lukt. En dat is vaak precies wat er nodig is.

Wat kan ik voor organisaties betekenen?

Ik kan helpen bij het terugbrengen van de kracht van verhalen in organisaties. Als tekstschrijver, als trainer Storytelling en als verhalenstrateeg: wanneer zet je verhalen in? Welk verhaal kies je dan? Wat wil je bereiken bij je publiek? En in welke situatie kun je beter geen verhaal vertellen, maar je beperken tot de feiten?

Wat doe ik als tekstschrijver?

Ik schrijf verhalen, interview mensen die verhalen te vertellen hebben en help organisaties bij het herkennen en ophalen van verhalen. Maar ik kan ook een beleidsrapport of jaarverslag verhalender – en daarmee aantrekkelijker – maken. In bijna elke tekst kun je verhalende elementen toepassen. Bijvoorbeeld door een tekst beeldend maken. Als ik ‘groenvoorziening’ schrijf, gebeurt er in je hersenen niets. Als ik het heb over kastanjebomen en rozenstruiken, dan vormen er zich automatisch plaatjes in je hoofd. Hoe meer een tekst je fantasie prikkelt, hoe liever je verder leest en hoe beter je de tekst onthoudt. Zo werken onze hersenen nou eenmaal. En dat is precies wat je als opdrachtgever wilt: dat je teksten gelezen worden én beklijven.

Wat is mijn ervaring?

Ik werk sinds 1998 in het communicatievak, waarvan lange tijd als persvoorlichter en woordvoerder. De laatste jaren werkte ik als allround senior communicatieadviseur voor de gemeente Amsterdam. Het gekke is: als je in het communicatievak klimt op de ladder, ga je steeds minder schrijven. Ik miste dat en loste dat op door privé meer te gaan schrijven. Tussen 2011 en 2013 volgde ik een aantal cursussen proza en roman aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Ik deed mee aan een schrijfwedstrijd en won een publicatie in een verhalenbundel.

Van 2013 tot 2015 maakte ik onderdeel uit van het team dat de grootste reorganisatie uit de geschiedenis van de gemeente Amsterdam leidde. Een forse organisatieverandering met consequenties voor 14.000 medewerkers. Bij deze opdracht maakte ik veelvuldig gebruik van de kracht van verhalen. Ik raakte overtuigd van de noodzaak van goede verhalen voor organisaties. Sinds 2015 geef ik trainingen Storytelling aan leidinggevenden en medewerkers van de gemeente Amsterdam. Ik werk nog steeds voor een beperkt aantal uren per week bij de gemeente. Vanaf 1 augustus 2017 ga ik fulltime verder als ondernemer.

Lonica Tekst

Mijn bedrijfsnaam is ook een verhaal. Ik heb een droom: ik wil naar het Spaanse platteland verhuizen en vanaf daar als tekstschrijver en verhalenstrateeg blijven werken voor opdrachtgevers in Nederland. Mijn naam is Lonneke Lodder en Spanjaarden vinden dat best een lastige naam. Lonneke wordt zoiets als Lonica. Mijn bedrijfsnaam vertegenwoordigt dus mijn ondernemersdroom: als tekstschrijver werken vanuit Spanje! In eerste instantie als digitale nomade, later als ‘digitale nomade met een vaste standplaats’. Dat betekent dat ik nog steeds regelmatig in Nederland zal zijn – bijvoorbeeld om trainingen Storytelling te geven – maar ook veel op afstand en online zal werken. Met een zeer frisse blik van buiten!

Ik ben in februari 2016 gestart als tekstschrijver. Mijn bedrijf is nog jong en in opbouw. Ik blog open en eerlijk over mijn ontdekkingstocht als verse ondernemer, bijvoorbeeld over mijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer en over mijn plannen voor mijn tweede jaar als zelfstandig ondernemer. Tegelijkertijd breng ik bijna 20 jaar ervaring in het communicatievak mee.

 

Vanaf maandag 14 augustus weer beschikbaar voor tekstopdrachten! Waarom?
+