Van hoeveel geld leefde ik in 2016?

Van hoeveel geld leefde ik in 2016?

Aan de inkomstenkant breken in de loop van 2017 onzekere tijden aan. Daarom ben ik eens gaan rekenen hoe het zit aan de uitgavenkant. Van hoeveel geld heb ik in 2016 gemiddeld per maand geleefd?

Een onderwerp dat nog steeds taboe is  in Nederland, maar met die traditie moeten we maar eens breken! Ik heb het afgelopen jaar veel en waardevol inzicht gekregen in mijn financiën.

Uitgegeven in 2016

Het jaar 2016 is nog niet om, maar ik kan nu al een goede inschatting maken hoeveel geld ik dit jaar nog ga uitgeven en hoeveel er nog binnenkomt. Op basis van alle inkomsten en het saldo op mijn verschillende rekeningen kan ik bepalen hoeveel geld ik in het afgelopen jaar per maand gemiddeld heb uitgegeven. Ik ga jullie niet verder in spanning houden, dat is naar boven afgerond €1.620 per maand.

Alle kosten

Van dat geld deed ik in 2016 alles, maar het is zonder reserveringen, hypotheekaflossing en spaargeld. Ik betaalde er onder meer mijn vaste lasten van, mijn boodschappen, mijn kleding, mijn vakanties en incidentele kosten, zoals zorgkosten, de dierenarts en een nieuwe laptop. Maar bijvoorbeeld ook de kosten voor Project Lonica en Lonica Tekst, zoals de hosting van deze website, de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een cursus SEO-teksten schrijven (niet helemaal zuiver dus, want dat zijn eigenlijk bedrijfskosten). Het is ongeveer 50/50 verdeeld: vaste lasten en andere uitgaven. Ik ben er door het jaar heen in totaal ook nog zo’n vijf weken van op vakantie geweest.

Indicatie voor 2017

Het gaat me er niet om of dit knap, niet knap, weinig of veel is, maar het geeft mij een goede indicatie van hoeveel geld ik nog kan sparen van mijn salaris tot mijn ontslag per 1 augustus 2017. En nou ja, van een beetje competitie ben ik niet vies, dus ik ga natuurlijk proberen om in 2017 onder dit gemiddelde te duiken. Er zit in ieder geval nog rek in het boodschappenbudget.

Nederlandse situatie

De betekenis van deze rekensom is in mijn situatie overigens niet zo groot. Als ik in Nederland zou blijven, dan weet ik wat ik vanaf augustus minimaal zou moeten verdienen om mijn huidige levensstijl voort te zetten. Rekening houdend met vakantiegeld netto ongeveer €1.500 per maand. In loondienst dan, want als zelfstandige komt daar – los van het ontbreken van vakantiegeld – natuurlijk nog van alles bij. Op zijn minst een flinke buffer, investeringskosten en een pensioenvoorziening. Maar omdat ik van plan ben om naar Spanje te verhuizen, zal ik tegen die tijd een compleet nieuwe berekening moeten maken. De bedoeling is overigens dat mijn uitgaven dan lager uitpakken dan €1.620 per maand, onder meer omdat ik daar hypotheekvrij wil wonen.

Waarom bespaar ik ook alweer?

Het haalt mijn droom dichterbij en het past bij de manier waarop ik wil leven. Noem mij consuminderaar. Omdat ik vind dat we te veel gericht zijn op bezit en steeds maar weer nieuwe spullen. Omdat we het milieu een stuk minder kunnen belasten. Omdat de waarde van veel dingen niet in geld zit. Omdat ik minder afhankelijk wil zijn van geld. Ik hang overigens geen gebruikte theezakjes aan de waslijn, ik hou het leuk. Dit schreef ik er eerder over:

En ik leer nog elke dag bij, dus op naar een consuminderig 2017!

7 thoughts on “Van hoeveel geld leefde ik in 2016?

 1. BespaarBalans

  Leuke post! Ik ben het helemaal met jou eens dat het taboe maar eens een keer doorbroken moet worden. Dat is ook de reden geweest om in het recente verleden onze inkomsten en uitgaven op onze blog te delen. Kijk, als mensen het niet zelf willen delen, om welke reden dan ook, dan is dat natuurlijk een persoonlijke keuze.
  Het geeft inderdaad zoveel (meer) inzicht in de financiën; je kunt beter op de toekomst anticiperen.

  Overigens, vergeet je niet de opleidingskosten van de schrijfcursus, als deze hoger is dan € 250,00, af te trekken tijdens de aangifte inkomstenbelasting over 2016?

  1. Lonneke Post author

   Ha, dank voor de tip! Hij was lager dan dat bedrag, maar hij valt onder mijn bedrijfskosten, waardoor hij toch aftrekbaar wordt.

  1. Lonneke Post author

   Het voelt voor mij ook nog wat onwennig hoor, zeker omdat ik niet anoniem blog. Ik laat mijn savings rate in ieder geval maar achterwege…

 2. LekkerLevenMetMinder

  Leuke post! Ik was zelf altijd vrij open met bloggen, maar merk wel dat ik het lastiger vind als het gaat over verdiensten en sparen. Alsof het wel ‘kan’ om te laten zien dat je drie keer je theezakje gebruikt en op jacht gaat naar statieflessen, maar niet dat je bij wijze van spreken een ton op je spaarrekening hebt. Of daar daar toe wilt. Dat is voor mij nog even wat uitvogelwerk, waarom dat ‘taboe’ dan blijkbaar wel heerst bij mezelf en wat ik daaraan kan doen.

  1. Lonneke Post author

   Ja, gek is dat hè? Ik vind het nog steeds een beetje spannend wat ik gedaan heb, terwijl ik tegelijkertijd denk: wat zegt dit nou helemaal? Ik heb alleen maar gezegd hoeveel geld ik in 2016 gemiddeld per maand heb uitgegeven. Zonder de verdere omstandigheden te kennen, is het een vrij loos getal. Hiermee geef ik overigens toe dat het taboe er bij ook wel degelijk nog is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *