Eerste jaar als zelfstandig ondernemer, reflectie en resultaten

Eerste jaar als zelfstandig ondernemer, reflectie en resultaten

zelfstandig ondernemerHoe ging het in mijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer? Een eerlijk verhaal van een starter in zeven vragen en antwoorden. Met cijfers!

Wanneer ben je begonnen en wat doe je?

Op 5 februari 2016 schreef ik Lonica Tekst in bij de Kamer van Koophandel. Code 9003 – schrijven en overige scheppende kunst. Ik ben tekstschrijver en ik geef trainingen Storytelling. Ik zit inmiddels 18 jaar in het communicatievak en er zijn twee dingen die ik het liefste doe: schrijven en andere mensen laten groeien. Dat laatste deed ik eerder als woordvoerder van bestuurders en nog langer geleden door het geven van mediatrainingen. Bij mijn tekstbedrijf ligt de nadruk op schrijven, het liefst gecombineerd met verhalen vertellen.

Waarom heb je deze keus gemaakt?

Als je in het communicatievak klimt op de ladder, ga je steeds minder schrijven. Ik miste dat. In eerste instantie loste ik dat op door in mijn vrije tijd veel te schrijven. Ik ging bloggen over mijn pelgrimstochten, volgde cursussen aan de Schrijversvakschool en schreef verhalen. Pas veel later realiseerde ik me dat ik ook mijn brood kon verdienen met schrijven. Hoe mooi is dat? Geld verdienen met wat je het liefste doet!

Maar hoe zit het dan met andere mensen laten groeien?

Voorlopig werk ik nog even in loondienst en daar geef ik ook trainingen Storytelling, ben ik mentor van collega’s en begeleid ik communicatieteams om zelfsturender te worden. Hoewel ik dat allemaal graag doe, richt ik me bij Lonica Tekst in eerste instantie op tekstschrijven. Dat heeft een hele logische reden: ik wil locatie onafhankelijk kunnen werken en mijn bedrijf straks vanuit Spanje (of waar ik dan ook ben) kunnen voortzetten. Voor het geven van trainingen zou ik naar Nederland terug moeten komen. Op zijn tijd doe ik dat natuurlijk graag, om het te combineren met het bezoeken van familie en vrienden.

Hoe bevalt het ondernemerschap?

Tot mijn eigen verrassing vind ik het vreselijk leuk! Het ontdekken, het bouwen, het continu ontwikkelen en de vrijheid vind ik heerlijk. Elk idee dat ik heb kan ik meteen uitvoeren, ik hoef er aan niemand toestemming voor te vragen! Het totale gebrek aan bureaucratie is – vergeleken met een kantoorbaan – echt een verademing. Op kantoor heb ik soms na een dag vergaderen geen idee heb wie ik hiermee heb geholpen. En toch word je in loondienst dan gewoon betaald. Als ondernemer bied ik iets concreets: een interview, een tekst, een training, iets waar een ander om heeft gevraagd. Dat voelt veel eerlijker: het is een rechtstreekse uitruil tussen het product dat ik lever en het geld dat een ander daarvoor over heeft.

Dat is mooi, maar nu de resultaten over 2016

Ik ben nu bijna elf maanden zelfstandig ondernemer. De eerste negen maanden had ik daar nog gewoon een fulltime baan naast. Per 1 november 2016 ben ik teruggegaan naar 24 uur. Ik had in 2016 zes opdrachten bij vier verschillende opdrachtgevers. Dat waren twee trainingen en vier tekstopdrachten. Daarnaast heeft het opstarten natuurlijk veel tijd gekost, zoals het bouwen van mijn website en het leren van een aantal elementaire dingen over boekhouden en belastingzaken.

Wat heb je verdiend in 2016?

De harde cijfers, hier komen ze. Mijn omzet over 2016 is ruim 16.000 euro en mijn winst is ongeveer 13.000 euro. Door mijn baan in loondienst en doordat ik in 2016 nog niet in aanmerking kom voor startersaftrek of zelfstandigenaftrek, lever ik een groot deel van dit geld straks weer in bij de Belastingdienst. Ik ben best trots op dit resultaat. Eerlijk is eerlijk, bij de zes opdrachten die ik dit jaar had, zat één hele grote. Dat vertekent het beeld wel een beetje.

Wat vond je tot nu toe het moeilijkst?

Er zijn twee dingen die ik als zelfstandig ondernemer lastig vind. Het eerste is acquisitie. Ik heb nog een bepaalde gêne om mezelf aan te prijzen. Acquisitie gaat in mijn tak van sport bovendien heel indirect. Ik adverteer niet, heb geen folder en bel ook niet in het wilde weg potentiële klanten. Het belangrijkste is zorgen dat mensen weten wie je bent en wat je te bieden hebt. Dat maakt het abstract om hieraan te werken. Daarbij speelt mee dat ik er in 2016 nog nauwelijks ervaring mee heb opgedaan, omdat ik eigenlijk altijd wel werk had. Maar de opdrachtenportefeuille voor januari is tot nu toe nog leeg…

Het tweede is focus en discipline. De vrijheid die je als zelfstandig ondernemer hebt is heerlijk, maar het vraagt ook extra inspanning om gericht aan het werk te blijven. Een uurtje langer in bed blijven liggen is verleidelijk en de planten bij mij thuis worden de laatste tijd goed verzorgd. Ik ben ervan overtuigd dat als je geconcentreerd en gericht ergens aan werkt, je in minder uren meer werk verzet. Daaraan werken is een voornemen voor 2017.

Lees ook deel 2: mijn plannen en doelen voor 2017!

3 thoughts on “Eerste jaar als zelfstandig ondernemer, reflectie en resultaten

 1. mariimma

  Ja acquisitie blijft lastig…

  Ik denk overigens dat er maar weinig mensen echt in het wilde weg potentiële klanten bellen, hoor….!

  Ik bel bijvoorbeeld potentiële klanten (gemeenten) naar aanleiding van beleidsplannen (die openbaar zijn) of nieuwsberichten. Dat blijft cold calling, maar ik haar er wél soms opdrachten vandaag. Dat is een mooie extra bovenop de mond-tot-mond reclame en terugkerende klanten, die ik natuurlijk óók heb opgebouwd in de afgelopen 14 jaar dat ik als zelfstandige werk.

  Ik vind het leuk om je te volgen als onderneemster. Je hebt een mooi begin gemaakt vind ik, qua omzet en winst en aantallen opdrachten / opdrachtgevers. Leuk dat je daar zo open over bent, trouwens….!

  Succes in 2017 met al je plannen!

  1. Lonneke Post author

   Ha, wat leuk om dit van jou te horen! Ik heb bewondering voor ervaren ondernemers zoals jij en probeer er zoveel mogelijk van te leren!

 2. BespaarBalans

  Wat een interessante en ‘open’ blog’. Ook ik denk er over na om voor mij zelf te beginnen, zij het dan iets heel anders aast mijn baan in loondienst. Ik wil hier zelf nog niet over bloggen, omdat het nog in de kinderschoenen. Ik lees je blogs over het ondernemerschap dan ook graag; ik blijf je volgen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *