Tweede jaar als zelfstandig ondernemer, plannen en doelen voor 2017

Tweede jaar als zelfstandig ondernemer, plannen en doelen voor 2017

Het tweede jaar van Lonica Tekst komt eraan! Wat zijn mijn plannen voor 2017 en welke doelen wil ik behalen? Mijn ideeën, ambities en voornemens in zeven vragen en antwoorden.

Niet in beton gegoten, maar zonder plan geen richting!

In welke richting wil je je als tekstschrijver ontwikkelen?

Ik heb in 2016 twee keer een overheidsorganisatie als opdrachtgever gehad. Ik merk dat mijn hart daar eigenlijk nog steeds ligt. Ik heb een zwak voor de overheid. Mijn werkervaring ligt met name daar, dus ik ken de overheid goed, ook van binnenuit. Het liefst zou ik mijn tekstbedrijf willen ontwikkelen tot echte overheidsspecialist. Ik schrijf graag informatieve teksten en heb een goed gevoel voor het omzetten van jargon naar aansprekende taal.

En Storytelling?

Als ik de kans zie om zo nu en dan trainingen Storytelling te geven, dan zal ik dat zeker doen! Verder ik wil ook bij mijn tekstopdrachten zoveel mogelijk verbinding leggen met verhalen vertellen. Verhalen zijn zo’n krachtige manier om abstracte dingen inzichtelijk te maken en om lezers echt te raken! De overheid is nog erg gewend om dingen uit te leggen met argumenten, terwijl verhalen in veel gevallen meer effect hebben. Dat heeft te maken met hoe onze hersenen werken.

Het gebruik van verhalen kun je in veel soorten teksten toepassen, klein en groot. Veel overheidsorganisaties passen al vormen van Storytelling toe. Ik wil ze daar verder bij helpen. Of organisaties laten kennismaken met de kracht van verhalen, laten zien wanneer en hoe je Storytelling kunt inzetten. Het hoeft natuurlijk niet persé de overheid te zijn hè?

Hoe ziet 2017 er voor jou uit?

Het is een echt overgangsjaar, verdeeld in een aantal fases:

 • 1 januari – 1 maart: 24 uur per week in loondienst en verder ondernemer
 • 1 maart – 1 juli: 16 uur per week in loondienst en verder ondernemer
 • 1 juli – 1 september: transitiefase, ergens in deze periode vertrek ik naar Spanje
 • 1 september – 31 december: 100% ondernemer, werkend als digitale nomade vanuit Spanje

Het eerste halfjaar van 2017 is dus nog overzichtelijk, daarna wordt het spannend…

Wat zijn je concrete doelen als ondernemer voor 2017?

Ik wil mijn omzet over 2016 verdubbelen. Dat betekent dus minstens €32.000 omzetten in 2017. En ik wil in 2017 tenminste zeven opdrachtgevers, waarvan minstens vier overheidsorganisaties. Ik besef dat een omzet van €32.000 erg amibitieus is. Tot 1 augustus 2017 heb ik nog een parttime baan ernaast en daarna vertrek ik naar het buitenland, met alle voorbereidingen en afleidingen die daarbij horen. Maar: je moet hoog inzetten om hoog uit te komen. O ja, en ik wil het urencriterium van de Belastingdienst halen: 1225 uren per jaar.

Welke les uit 2016 ga je toepassen?

Dat je moet investeren om te groeien. Toen ik net begon, dacht ik: ik ga mijn kosten zo laag mogelijk houden, zodat ik zoveel mogelijk geld overhoud van wat ik verdien. Dus bouwde ik mijn website zelf, vond ik het zonde om een boekhouder in te huren en gaf ik bijna geen geld uit aan cursussen en seminars. Ik begin nu in te zien dat ik daarmee te klein denk. Als je echt wilt groeien, dan moet je ook durven investeren. Ninke van der Leck zegt het zo: investeer in wat je niet weet, kan of wil. Een bedrijf groeit door investeringen.

Ga je je met name richten op het verwerven van nieuwe opdrachten? 

Het eerste halfjaar van 2017 verkeer ik in een gouden situatie: door mijn baan in loondienst hoef ik me in dat halfjaar geen zorgen te maken over voldoende brood op de plank, terwijl ik toch substantieel tijd overhoud om in mijn onderneming te steken. Dat betekent dat ik een halfjaar de tijd krijg voor zaken die misschien niet meteen of rechtstreeks geld opleveren. Zo heb ik een idee voor een boek en wil ik misschien gaan experimenteren met online trainingen. Ik wil deze gouden situatie zoveel mogelijk benutten, ook al wringt dat met mijn omzetdoel.

Hoe ga je al deze doelen halen?

Het wordt geen rustig jaar! Ik heb van Femke Hogema geleerd dat je een winstgevend plan moet maken om succesvol ondernemer te zijn. Dat begint met het formuleren van je doelen. Dat heb ik in deze blog gedaan. Vervolgens ga je per doel bedenken welke acties daarvoor nodig zijn. De laatste dagen van het jaar lenen zich uitstekend voor die exercitie. Die acties maak je zo concreet mogelijk en ga je vervolgens in de tijd zetten. Zo zet je je doelen om in een plan. Tijdens de uitvoering daarvan stel je je plan natuurlijk voortdurend bij, op basis van ervaringen, nieuwe inzichten en kansen die zich voordoen.

Zo was ik begin oktober 2016 net de eerste ideeën voor mijn boek op papier aan het zetten, toen het ministerie van BZK me uitnodigde om een offerte uit te brengen. Het werd mijn mooiste en best verdienende opdracht van 2016. En dat vind ik dus ook zo gaaf aan de werkelijkheid, die houdt zich niet aan plannen. Maar zonder plan geen richting, daar ben ik van overtuigd. En wat Frank van Erkel me ooit leerde: als je op expeditie gaat, moet je je altijd richten op de top. Misschien kom je dan halverwege de berg uit, maar zonder ambitie was je niet eens vertrokken.

Jullie snappen dat ik dit alles maar met één doel opschrijf hè? Nu moet ik het wel waarmaken…

Eerder keek ik terug op 2016: mijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer

3 thoughts on “Tweede jaar als zelfstandig ondernemer, plannen en doelen voor 2017

 1. Mr FOB

  Leuk om de energie te proeven waarmee je hiermee bezig bent. Mogelijk is het voor jou ook interessant om bijvoorbeeld een workshop tekstschrijven van een week te organiseren zodra je in Spanje zit voor Nederlanders die dat in de Spaanse omgeving in een soort creatieve vakantieweek willen leren. Via Buitenkunst heb ik veel creatievelingen ontmoet die zich daar presenteren en zo mensen werven. Veel plezier en succes met je plannen!

  1. BespaarBalans

   Ik proef hetzelfde als Mr FOB, en dacht aan eenzelfde idee bij het lezen van jouw blog. Hij was mij dus al voor 🙂
   Als je net met zulke gedrevenheid de plannen gaat uitvoeren als je ze opschrijft, komt het helemaal goed!

 2. Sjoukje - meergeldminderstress.nl

  Wat een mooie plannen! Zo spannend allemaal he! Wel lekker dat je eerst nog wel een tijdje vast inkomen hebt. Dat scheelt echt enorm.
  We moeten die date nu echt maar eens plannen, even in het echt de plannen doornemen. We kunnen elkaar vast nog heel veel leren en inspireren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *