Waarom we elkaar meer verhalen op het werk zouden moeten vertellen

Waarom we elkaar meer verhalen op het werk zouden moeten vertellen

verhalen op het werk

© ESA/NASA

Stel je voor. Je werkt voor de gemeente Amsterdam, je zit de gemeentelijke inbox weg te werken en dan stuit je op dit mailtje:

‘Beste gemeente, binnenkort vertrek ik naar de ruimte. Omdat ik als geboren Amsterdammer trots ben op deze stad, zou ik graag iets van Amsterdam met me mee willen nemen. Kunnen jullie me hier misschien aan helpen? Het moet wel heel licht zijn. Hartelijke groeten, André Kuipers.’ 

Amsterdam in de ruimte

Het overkwam een medewerker van die gemeente. Zij en haar collega’s gingen enthousiast op zoek iets dat Amsterdam symboliseerde en tegelijkertijd heel licht, klein én ongevaarlijk was. Ze kwamen uit op een aantal stoffen logo’s van de stad, die ze naar het huisadres van de beroemde Nederlandse astronaut stuurden. Toen begon het wachten. Zou hij de stukjes stof inderdaad meenemen in zijn bagage? Maanden later, in september 2013 belandde er een mailtje van de NASA in diezelfde mailbox, met daarin foto’s van de Amsterdam logo’s in de ruimte. Hoe gaaf is dat?

Grote reorganisatie

Een maand later raakte ik betrokken bij de grootste reorganisatie uit de geschiedenis van de gemeente Amsterdam. Ik werd onderdeel van het team dat de operatie – die consequenties had voor 14.000 medewerkers – in goede banen moest leiden. Eén van de veranderingen was de overgang van tientallen eilandjes naar één, gemeentebrede organisatie: 1Amsterdam. Mijn opdracht: draag bij aan dit ‘1Amsterdam-gevoel’. Ik moest denken aan het verhaal over André Kuipers. Dat gevoel van trots op Amsterdam, dat is wat alle medewerkers van de gemeente met elkaar verbindt: van de chauffeur van de vuilniswagen tot de speechschrijver van de burgemeester.

Powerpointpresentatie

De programmadirecteur voor wie ik werkte, heeft het verhaal over André Kuipers op verschillende bijeenkomsten verteld. Hij presenteerde daar ook een powerpointpresentatie bij over de structuur van de nieuwe organisatie, met de verschillende redenen waarom de veranderingen nodig waren. Maar het enige dat medewerkers onthielden, was het verhaal van André Kuipers. Hun reactie was ook anders. Bij de foto van de Amsterdamse astronaut gingen de ogen van veel mensen in het publiek schitteren. Zodra het organogram van de nieuwe organisatie verscheen, veranderde het publiek meteen weer in kritische beschouwers.

Verhalen op het werk verzamelen

Dat inhoudelijke verhaal, dat moet ook verteld worden. Maar wat medewerkers van de gemeente met elkaar verbond, waren de verhalen. Want er waren er natuurlijk nog veel meer. De gemeentesecretaris vertelde over de geoliede machine die de gemeente was, toen in drie maanden tijd de troonswisseling van Beatrix naar Willem Alexander moest worden voorbereid. En we gingen verhalen van medewerkers verzamelen. Verhalen die één gemene deler hadden: trots op het werk voor de stad.

Meer impact én leuker

Verhalen vertellen op het werk, we zijn het een beetje verleerd. Liever geven we elkaar doorwrochte powerpointpresentaties, vol met belangrijke bullits. Maar wie kan zich de laatste powerpointpresentatie nog herinneren? Wie liet zich door feiten of argumenten inspireren om dingen anders te gaan doen? We vertellen elkaar verhalen bij de koffieautomaat en in de lunchpauze, maar waarom niet ook bij presentaties, op intranet of in het jaarverslag? Verhalen kunnen een grote impact hebben op gedragsverandering en zijn vaak overtuigender dan feiten of rationele argumenten. Plus: het wordt er ook nog leuker van! Hoe fijn is het om geïnspireerd te worden door een goed verhaal waarvan je heel graag wilt weten hoe het afloopt?

 

5 thoughts on “Waarom we elkaar meer verhalen op het werk zouden moeten vertellen

  1. Marana

    Leuk! Ik heb al tijden het boek ‘Echte leiders hebben een goed verhaal’ op mijn nachtkastje liggen, ga het toch eens lezen 😉

  2. Frank

    En t verhaal over Andre wordt door mij nog steeds verteld: trots op je eigen stad is zo iets moois en hoe gaaf zou t zijn als je net zo trots kan zijn op de gemeentelijke organisatie.

    Volgende keer Magneet festival? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *