Yes, het is 1 januari!

Yes, het is 1 januari!

O jongens, wat heerlijk! Het is januari! Een lege, sobere, nikserige, onbeschreven maand. Waarin je weer gewoon de supermarkt in kunt lopen zonder doodgegooid te worden met ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’ en ‘Driving home for Christmas’.

En vandaag is het dus alweer één minuut langer licht dan gisteren hè? Gelukkig nieuwjaar vanuit het bos, op naar de lente!

Nieuwe kleurplaat

Hadden jullie dat vroeger als kind ook met nieuwe kleurplaten? Het eerste vakje dat je inkleurt, zo geconcentreerd dat je tong een stukje uit je mond hangt. Nadat je zorgvuldig je potlood had gekozen, restte nog maar één opdracht: binnen de lijntjes blijven. Dat heb ik ook altijd met een nieuw jaar: het ligt nog helemaal maagdelijk vóór ons, om ingekleurd te worden.

Ik maakte kleurplaten vroeger zelden af. Op een gegeven moment kleur je natuurlijk toch buiten de lijntjes. Of je hebt een kleur gepakt die niet zo mooi blijkt te zijn. Of je hebt limonade over je kleurplaat geknoeid. Dan begon ik weer aan een nieuwe. Misschien is dat waarom ik november en december de vervelendste maanden van het jaar vind: je moet die jaarkleurplaten verplicht afmaken. Ook als er allang een paar krassen op gekomen zijn.

Oud en nieuw in het bos

De foto is nog gemaakt in het oude jaar, op 31 december. Maar ik kan je vertellen dat het bos er vanochtend nog precies zo uit zag. Kale bomen in de mist en op de grond een bruinige substantie van modder en bladeren. Daar gaat over een paar maanden weer allemaal nieuw leven uit komen!

Ik had de grenzend aan perfecte oud en nieuw gevonden. Op oudjaarsdag heerlijk gewandeld door dit bos. Toen het ging schemeren ben ik op de fiets gesprongen met een tas met huisgebrouwen bier en een veganistische salade, op naar vrienden die in een dorp vlakbij dat bos wonen. Daar was het een weerzien van oude vrienden en bekenden, heel gezellig allemaal. En aan het eind van de avond, toen de kruitdampen in het dorp nog lang niet waren opgetrokken, op het fietsje het – inmiddels aardedonkere – bos weer in. Heerlijk geslapen en op 1 januari liep ik ’s ochtends over doodstille bospaadjes, plannen te maken voor het nieuwe jaar.

Zin in 2017!

7 thoughts on “Yes, het is 1 januari!

 1. Zuinigaan

  Het nieuwe jaar is als een nieuwe kleurplaat, wat een leuke vergelijking! Het nieuwe jaar is voor jou deze keer een extra uitdaging, alles is nog open en kan nog in alle mogelijke kleuren ingekleurd worden. Veel plezier en succes in 2017!

 2. Rita Zoomers

  Gelukkig, inspirerend en spannend 2017 Lonneke. Fijn dat je zo’n gezellige jaar wisseling hebt gehad. En nu maar hele mooie kleuren uitzoeken voor je nieuwe kleurplaat!!!
  Succes!!

 3. Sjoukje - meergeldminderstress.nl

  Wat een mooie vergelijking! Heerlijk he, zo’n verse kleurplaat! Mijn dochter en ik zijn er vandaag ook weer eentje begonnen. Meestal is zij er halverwege klaar mee, en maak ik het wel af. 🙂 Ik ben dol op afvinken, zelfs als het om kleurplaten gaat. Fijn 2017 met grote stappen gewenst!!

 4. Kim

  Lieve lonneke,
  Genoten van ons inspirerende gesprek onder het genot van een kleine bierproeverij! Ik ga graag je avonturen volgen! Fantastisch 2017 gewenst!
  Kim

  1. Lonneke Post author

   Ha Kim, wat leuk om te lezen. Ik heb ook genoten van ons gesprek. Ik wens je een heel inspirerend 2017! Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *