Iedereen lekker aan het storytellen

Iedereen lekker aan het storytellen

storytellingStorytelling  is een waardegedreven methode om disruptieve kernboodschappen uit de organisatie op te halen. De gerichte inzet van storytellers zorgt voor een versnelling van het draagvlak en de focus. Authentieke en met passie getelde stories leiden tot een onvermijdelijke kanteling van de organisatie.

Dankbare schietschijven

Storytellers zijn dankbare schietschijven. De Speld stak al twee keer de draak met ons, eerst met caissière Famke die de kassa als een verhaal ziet en een paar weken later met een workshop creative storytelling: ‘En toen gingen we een spanningsboog opbouwen.’ Teun van de Keuken reageerde zich eind vorig jaar op storytellers af en onlangs ging Japke-d Bouma er nog even overheen.

Ik storytel, jij storytelt…

En dat snap ik best. Het begint natuurlijk al met een Engelse term en die vreselijke Nederlandse vervoegingen: ik storytel, jij storytelt, wij hebben lekker gestoryteld. Hoe dan ook, sinds een jaar of wat storytellen we er met zijn allen flink op los. Het risico: voor je het weet eindigt storytelling op de grote kantoor slush pile, gezellig samen met agile, scrum, customer journey en lean management. Modetermen waarvan niemand helemaal precies snapt wat de bedoeling ervan is, maar het bekt lekker. Voor even dan. Sleets voordat je het weet.

De buurvrouw met COPD

En dat zou in het geval van Storytelling jammer zijn. Laatst vertelde ik een opdrachtgever dat ik bij het schrijven van teksten het liefst gebruik maak van verhalen, of op zijn minst technieken die bij het schrijven van fictie worden toegepast. ‘O storytelling, bedoel je? Dat de baas dan een gekunsteld verhaal voor de groep vertelt? Die hype is toch alweer voorbij?’ 

Ik vertelde hem iets over de kracht van verhalen. Dat de meeste mensen niet stoppen met roken omdat het ontzettend ongezond is en heel veel geld kost. Die feiten kennen ze allang. Ik vertelde over de vriend die stopte toen hij zijn oude buurvrouw voor het eerst het huis uit zag gaan in een scootmobiel met een zuurstoffles. De buurvrouw die subiet geen sigaret meer opstak toen ze de diagnose COPD kreeg. Die nu maakt van het leven wat er nog van te maken valt. Dat was het moment dat die vriend dacht: als zij kan stoppen, dan ik ook.

Doseren en bewust kiezen

Ik vertelde hem ook nog een aantal wetenschappelijke dingen. Hoe onze hersenen reageren op verhalen. Dat we verhalen nou eenmaal veel makkelijker onthouden dan feiten en argumenten. We kunnen er niet zoveel aan doen, verhalen – mits goed verteld – hebben een effect. Sowieso zijn verhalen natuurlijk veel leuker, zowel om te vertellen als om naar te luisteren. Wilde je bij een powerpointpresentatie ooit weten hoe het afliep?

Als je voor de troepen moet om te vertellen dat er 1000 man ontslagen wordt, laat dat inspirerende verhaal dan maar lekker achterwege.

Het probleem met storytelling is vaak iets met een klok en een klepel. ‘Moeten wij niet iets met storytellen?’ En dan staat er voor je het weet inderdaad een manager wat ongemakkelijk voor een groep: ‘Kom ik laatst bij de bakker…’ Verhalen vertellen komt aan op techniek, op doseren en bewust kiezen: hoe vertel je het, wat wil je ermee bereiken, wanneer helpt het en wanneer niet? Als je voor de troepen moet om te vertellen dat er 1000 man ontslagen wordt, laat dat inspirerende verhaal dan maar lekker achterwege.

Narratieve communicatie

Het wordt tijd dat wij verhalenvertellers tegen dat imago van leegheid ten strijde trekken. We hebben sinds kort zelfs een hoogleraar Narratieve Communicatie om ons daarbij te helpen. Zie je wel, het is echt geen hype. Ik ben blij dat José Sanders geen hoogleraar Storytelling heet en narratieve communicatie klinkt natuurlijk lekker wetenschappelijk, maar misschien zou het al een hoop schelen als we die gekke termen overboord zetten.  Zullen we het gewoon over verhalen hebben? Die zijn mooi genoeg van zichzelf.

4 thoughts on “Iedereen lekker aan het storytellen

    1. Lonneke Post author

      Ja, dat is er dus zo jammer aan. Het is nogal een modewoord geworden. Terwijl verhalen een geweldige manier kunnen zijn om bijvoorbeeld iets op een eenvoudige manier uit te leggen of om mensen aan te zetten tot ander gedrag. Maar alleen als je het op een doordachte manier inzet én als het verhaal goed in elkaar zit.

    1. Lonneke Post author

      Oeps sorry, je reactie was zomaar in mijn spamfolder terecht gekomen… En ja, ik heb lang moeten zoeken naar al die jargonwoorden. Blijkbaar komt de ironie niet helemaal over… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *