Vertrekdatum bepaald!

Vertrekdatum bepaald!

In een vlaag van daadkracht klikte ik op ‘nu boeken’. En hopla, het is een gedane zaak. Op 4 juli 2017 vertrek ik met de trein naar de Spaanse grens. Enkele reis.

Ik vind het wel een mooi kadootje voor mijn verjaardag, want dat is ook nog vandaag.

Pelgrimsroute

‘Pak uw koffers maar in!’ zegt de website van NS Internationaal. Koffers gaan het niet worden. Ik stap met een flinke, maar slechts halfvolle rugzak de trein in. Als je nog een heel eind moet lopen, wil je niet teveel bagage bij je hebben. Op 5 juli 2017 zet ik de eerste stappen op de Camino del Norte, een pelgrimsroute van ruim 800 kilometer. Hij loopt grotendeels langs de prachtige noordkust van Spanje, van Baskenland door Cantabrië en Asturië naar Galicië. Zo’n vijf weken later hoop ik gezond, kipfit en wel in Santiago de Compostela aan te komen. Als het goed is, ligt er dan op het postkantoor een doos met wat extra spullen en mijn laptop, zodat ik vanaf dat moment als digitale nomade aan de slag kan.

Ik reis van Amsterdam via Parijs naar Hendaye. Dat ligt vastgeplakt aan Irún. Hendaye aan de Franse kant van de Pyreneeën en Irún aan de Spaanse kant. De Camino del Norte begint precies op de brug tussen Frankrijk en Spanje.

Open einde

Mijn vertrekdatum is bepaald. Verder heeft mijn avontuur nog een open einde. Ik verwacht een halfjaar tot een jaar door Spanje te zwerven, maar hoe het precies zal lopen, dat weet niemand. Er zijn allerlei scenario’s denkbaar:

 1. Ik zie ergens het ideale lapje grond met bouwval te koop staan en kom alleen nog terug naar Amsterdam om mijn huis te verkopen en mijn emigratie te regelen
 2. Ik ontmoet mensen die een blije gemeenschap zijn begonnen in een verlaten dorp en sluit me bij hen aan
 3. Ik strand ergens bij een vrijwilligersproject en wil er langdurig niet meer weg
 4. Ik kom Juan tegen en eindig achter een Spaans fornuis
 5. Ik heb na een paar maanden schoon genoeg van het zwerversbestaan en huur tijdelijk ergens een huisje met een grote moestuin en ruimte voor twee ezels
 6. Ik mis Amsterdam, mijn katten, mijn ouders en mijn vrienden na een halfjaar vreselijk en ben blij dat ik zo weer in mijn appartement kan trekken
 7. Ik verdien geen rooie cent als tekstschrijver, omdat niemand mij op afstand nog wil inhuren en ik kom terug naar Amsterdam om Plan B te bedenken
 8. Ik schrijf een bestseller op het Spaanse platteland en kom alleen even terug naar Nederland voor de boekpromotie
 9. Ik vind het digitale nomadenbestaan zo leuk, dat ik wereldburger word (lees: ondernemer zonder vaste woon- of verblijfplaats), stiekem knijp ik er in januari tussenuit naar Chiang Mai

Nummer 1 is het officiële plan. Maar ja, wanneer gaat er nou iets volgens plan? Laten we eerst maar eens kijken of de trein naar Hendaye op tijd rijdt.

 

12 thoughts on “Vertrekdatum bepaald!

 1. Marieke

  Van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag en je ticket naar Spanje.
  Fantastisch dat je deze plannen gaat proberen te verwezelijken.
  Een fijne dag gewenst

 2. Annie

  Gefeliciteerd met je verjaardag en met deze stap! Ik ben benieuwd welk scenario het uiteindelijk wordt. Ik mis er nog eentje waarbij bierbrouwen centraal staat….

  1. Lonneke Post author

   O ja, natuurlijk! Het past denk ik goed bij de vervolgscenario’s. Eerst mezelf maar eens vestigen in Spanje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *