April FAQ

April FAQ

April FAQDe november FAQ verdient een update. De zeven meest gestelde vragen en antwoorden over Project Lonica op een rij.

1) Wat is er veranderd sinds de november FAQ?

Ik heb een aantal besluiten genomen over dingen waar ik toen nog over twijfelde. De belangrijkste beslissing: ik ga voor 6 tot 12 maanden als digitale nomade naar Spanje! Als tussenstap. Een jaar leven uit mijn (spiksplinternieuwe) rugzak! Onder het motto: the proof of the pudding is in the eating. Er zijn zoveel dingen die ik in die tijd kan leren en ontdekken! In de post knoop doorgehakt, digitale nomade it is! leg ik uit waarom ik deze keus heb gemaakt.

2) Dus wat is je planning nu?

Tot 28 juni 2017 werk ik nog 16 uur per week in loondienst en daarnaast voor mezelf als tekstschrijver. Er is ook nog wel het een en ander aan voorbereidingen te doen. Op 4 juli 2017 vertrek ik naar Spanje. Dan ga ik eerst de Camino del Norte lopen, een pelgrimsroute langs de noordkust van Spanje van ruim 800 kilometer. Vanaf half augustus start mijn digitale nomadenbestaan. Ik ga dan vrijwilligerswerk op het platteland combineren met werken als tekstschrijver op afstand voor opdrachtgevers in Nederland.

3) En daarna?

Zodra ik genoeg heb gezien, geleerd en gedaan, kom ik terug naar Nederland om mijn huis te verkopen en mijn emigratie voor te bereiden. Op twee voorwaarden: ik weet dan in welke regio ik me wil vestigen (Asturias staat voorlopig met stip op 1) én ik kan mezelf als tekstschrijver op afstand van een basisinkomen voorzien.

4) Wat als het anders loopt?

Dan loopt het anders. In het uiterste geval heb ik een geweldig jaar gehad, keer ik terug naar mijn eigen huis en ga ik hier in Nederland weer een baan zoeken. Maar dat is niet de bedoeling. Ik wil een ander leven, geen sabbatical.

5) Hoe gaat het eigenlijk met besparen?

Prima! Het is een gewoonte geworden. Voor de liefhebbers: ik had afgelopen maand een savingsrate van 64%! Sparen is alleen wel saai, maar dat is even niet anders. Ik wil een fatsoenlijke buffer hebben, zodat ik het ook met minder inkomsten voorlopig kan uitzingen. Ik las laatst 40 tips van digital nomads en daarin werd het opbouwen van een buffer (terecht) veel genoemd. Net als de tip om reeds voor vertrek te starten als zzp’er en niet pas als je met je laptop onder een palmboom zit. Twee keer check.

6) Hoe gaat het eigenlijk met Lonica Tekst?

Volgens mij doe ik het voor een tekstschrijver die pas een jaar bezig is helemaal niet slecht. Maar ik merk dat ik een beetje ongeduldig word. Mijn huidige opdrachtgevers en potentiële opdrachtgevers blijken wat minder haast te hebben dan ik, en het opbouwen van een solide tekstbedrijf vergt een langere adem dan ik had verwacht. Het voordeel is dat ik nu tijd overhoud voor verdieping en ontwikkeling.

7) Ben je al aan het bedenken waar je straks allemaal naartoe wil in Spanje?

O ja! De sites van HelpX en Workaway zijn snoepwinkels geworden. Ik ga natuurlijk langs bij het Ezelparadijs. Verder wil ik zeker naar een plek waar ze permacultuur toepassen, denk ik over een kattenopvang en zou ik graag ergens als hospitalera gaan werken. Ik heb al erg veel gave plekken en projecten gezien, dus het wordt nog moeilijk kiezen. En om aan een winterdepressie te ontsnappen vermoed ik dat ik ook nog wel een maand op een van de Canarische Eilanden vrijwillgerswerk ga zoeken.

Heb je nog andere vragen, stel ze hieronder!

9 thoughts on “April FAQ

 1. Mr FOB

  De aanhouder wint, dat komt heus wel goed met dat tekstschrijven!
  Zie ook uit naar Asturias komende zomer. Wie weet komen we jou wel tegen want wij zitten er ook in juli en zijn ook nogal van de wandel

 2. Julia Groenewold

  Leuk om te lezen Lonneke. Mijn man is helemaal in de ban van permacultuur, wil zo snel mogelijk met pensioen om bij ons vakantiehuis in Frankrijk een stuk land te gaan bebouwen, bijen en kippen te houden en ik wil graag een varkentje erbij. Misschien ga ik tegen die tijd wel tekstschrijven vanuit de Jura.

 3. Eef

  Hola chica,
  Casi una realidad! Viva Lonica y viva España!
  Echt super, Lonneke, hoe je dit aanpakt.
  Chapeau! of moet ik zeggen sombrero?

 4. Vlijtig Liesje

  Ik vind het mooi dat je de zonnige kant bekijkt als het gaat om het tempo van je opdrachtgevers. Dat het van jou wel sneller en meer mag, maar dat het je tegelijkertijd verdieping oplevert!

  1. Lonneke Post author

   Yes. Van 46 naar 58 liter. Voor een pelgrimage veel te groot, maar ik had me bedacht dat ik voor een jaar zwerven toch wel iets meer ruimte nodig had. Kan er ook nog een wintertrui mee 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *