Help Finca Lónica aan ezels!

Help Finca Lónica aan ezels!

Rocco

In de zomer van 2015 werkte ik voor het eerst met ezels en sindsdien heb ik een zwak voor deze prachtige dieren. Ik zou graag enkele ezels adopteren, maar dat is geen kleine verantwoordelijkheid. Bovendien kost een ezel in Spanje gemiddeld 600 euro per jaar. Geld waarvan ik nu nog niet weet hoe makkelijk ik dat straks kan missen. Dus wat heb ik bedacht? Er komen ezels als ik genoeg sponsors voor ze vind! Helpen jullie me?

Karaktervolle dieren

Het is niet alleen vanwege de fijne sfeer, de mooie plek en de warme gastvrijheid van Marleen dat ik maar blijf terugkeren naar het Ezelparadijs. Ik ben fan geworden van ezels. Elke keer als ik het afgelopen halfjaar het gebalk van een ezel hoorde, had ik heimwee naar het Ezelparadijs. Het zijn zulke heerlijke, karaktervolle dieren!

Ik vind het fijn om met ze te werken en een band met ze op te bouwen. Het kost geduld, maar dan is het verbazingwekkend hoeveel vertrouwen ze nog in ons stellen na alles wat ze soms bij eerdere eigenaren hebben meegemaakt.

Het verhaal van Rocco

Op de foto hierboven staat Rocco, nu ruim 2,5 jaar oud. Toen hij vier maanden was, werd hij de hoofdprijs van een loterij. Wie hem won, mocht hem opeten. Een vrouw uit Madrid was zo ontdaan toen ze dat hoorde, dat ze alle resterende loten heeft opgekocht. Ze won de jonge ezel. Maar ja, waar moest ze hem in Madrid laten? Ze schreef Marleen en vroeg of zij hem wilde opvangen. Natuurlijk zei Marleen ja.

De vier maanden oude Rocco mocht niet langer bij zijn moeder blijven. Gelukkig ontfermde de oude Rosie zich over hem als pleegmoeder.

Marleen belde met de eigenaar en vroeg of Rocco voorlopig nog even bij zijn moeder mocht blijven, want vier maanden is te jong om een veulen van een merrie te scheiden. Maar nee, dat mocht niet. Rocco moest meteen opgehaald worden. Hij stond de eerste dagen veel te balken en was erg schuw. Maar gelukkig ontfermde de oude ezel Rosie zich over hem als pleegmoeder. Nu is het een stoer ventje, die niet meer bij zijn vriendinnetje Mini Maggie weg is te slaan.

Miche in 2015, een paar weken na zijn aankomst

Poco Loco

De eerste keer dat ik in het Ezelparadijs was – in de zomer van 2015 – was Miche net gearriveerd. Miche was toen een ongeveer 15-jarige ongecastreerde hengst, die verwaarloosd in een veld in de buurt van Gijón was gevonden. Waarschijnlijk had hij in zijn hele leven nog nooit een andere ezel gezien en aan mensen was hij ook niet gewend.

Miche was dus ‘een poco loco’. Hij was onberekenbaar en snapte ook niet helemaal dat je mensen niet in hun nek kon bijten. Om hem aan mensen te laten wennen, liet ik hem bijna elke ochtend uit aan een touw. Sindsdien heb ik een speciale band met hem gekregen en toen ik weer terug kwam in Nederland ben ik zijn sponsor geworden. Inmiddels is Miche een schatje, maar de andere ezels vinden hem nog steeds een beetje een weirdo.

Ezels op Finca Lónica

Het liefst zou ik Miche adopteren. Maar dat is geen kleine verantwoordelijkheid om aan te gaan. Ezels kunnen 30 tot zelfs 40 jaar oud worden. Bovendien kun je ze niet alleen houden.

Mochten er ezels op Finca Lónica komen, dan worden dat er twee of drie. Het goed verzorgen van ezels kost je dagelijks gauw een uur. Elke dag, zeven dagen in de week, 52 weken per jaar. Denk aan dingen als het schoonmaken van de stal en het verzamelen van de mest, twee keer per dag voeren, zorgen voor schoon water, aandacht geven en trainen, borstelen en hoeven schoonmaken.

600 euro per jaar

Daarbij kosten ezels geld. Ze hebben dagelijks hooi en stro nodig, soms supplementen, hun hoeven moeten regelmatig bijgewerkt worden, de tandarts komt er tenminste een keer per jaar aan te pas en soms helaas ook de dierenarts. Volgens Marleen van het Ezelparadijs komen de kosten alles bij elkaar op 600 euro per ezel. Twee of drie ezels (dat laatste getal is mijn favoriete aantal) kosten dus 1200 of 1800 euro per jaar. Los van de kosten van de bouw van een stal, van hekken en afzettingen, beton en allerlei benodigdheden zoals halsters, hoefkrabbers, een hark, een schep, een bezem en een kruiwagen.

Mensen realiseren zich niet dat ezels 30 tot 40 jaar oud worden en op een gegeven moment worden ze gedumpt of verwaarloosd. Of afgedankt na een leven lang hard werken.

Er zijn alleen al in Spanje erg veel ezels die aan hun lot worden overgelaten. Mensen realiseren zich niet dat ezels zo oud worden en op een gegeven moment worden ze gedumpt of verwaarloosd. Of afgedankt na een leven lang hard werken. In het Ezelparadijs is het met zoveel ezels best moeilijk om ze allemaal de aandacht en de verzorging te geven die ze nodig hebben. Bovendien is er weinig ruimte om nieuwe ezels op te vangen.

Sponsorprogramma

Gerekend met drie ezels komen de kosten op 150 euro per maand. Ik weet niet of ik zoveel geld straks elke maand kan missen. Daarom heb ik bedacht om een sponsorprogramma op te zetten! Als 15 mensen in Nederland voor 10 euro per maand een ezel willen sponsoren, dan kan ik drie ezels onderdak bieden. Uiteraard zijn andere bedragen en varianten ook welkom. En natuurlijk hou ik de sponsors regelmatig op de hoogte en mogen ze hun ezel altijd komen bezoeken!

Wat denken jullie van het idee van een sponsorprogramma? Helpen jullie Finca Lónica aan ezels?

Mijn eigen duit in het zakje is dat ik de komende vijfenhalve week nog zoveel mogelijk ga bijleren over ezelhoeven, ezelverzorging en training en gedrag. En dat ik straks voor de stal en alle andere benodigdheden zorg. En voor de dagelijkse tijdsinvestering en heel veel liefde.

Voordat ik daadwerkelijk een sponsorprogramma ga maken, worden jullie enthousiast van dit idee? Zouden jullie overwegen om een ezel te sponsoren? Kennen jullie mensen die wellicht sponsor zouden willen worden? Hebben jullie tips hoe ik zo’n sponsorprogramma zou kunnen opzetten? Help Finca Lónica aan ezels! 🙂

19 thoughts on “Help Finca Lónica aan ezels!

 1. Mevrouw Money Wenkbrauw

  Ja, ik word enthousiast van het idee.
  Ja, ik zou overwegen om te sponsoren, maar de conclusie zou voorlopig ‘(helaas) niet’ zijn, omdat het niet past bij mijn huidige ‘inkomen’. (Dat is een keuze.)
  Ik ken niet direct mensen die het zouden willen doen. Ben zeker bereid om wat aandacht aan dit leuke plan te besteden (als MMW en als mezelf).

 2. Lot

  Als opstart zou ik je best bv 50 euro willen bijdragen. Helaas zit ik niet zo ruim in de middelen dat ik struktureel me ergens voor kan vastleggen.

 3. Merel @ indefruitboomgaard.nl

  Poe. Moeilijk. Ik vind 120 euro per jaar best veel geld. Ook omdat het iets doorlopends is. Misschien is het mogelijk om mensen heel makkelijk (paar klikken op site) relatief kleine donaties te laten doen in ruil voor het verhaal wat je ze (ons) geeft. En dan hopen dat je met veel kleine donaties ook een eind komt. Of zoiets naast een sponsorprogramma ontwikkelen.
  Zoiets als op Pixabay. De foto’s zijn gratis, maar je kan via PayPal de maker van de foto een klein bedragje overmaken als je dat wilt.

  1. Lonneke Post author

   Leuk idee! En ja, ik zit inderdaad te denken aan meerdere varianten. Eenmalige kleine giften horen daar zeker bij!

 4. Inge

  ‘k vind het wel een leuk idee. Wij hebben veel kleine huisdieren, maar een ezeltje, daar hebben we de ruimte gewoon niet voor. En natuurlijk is het dan ook wel eens leuk om je sponsor-ezeltje te komen bezoeken 🙂
  Maar 10 euro per maand vind ik wel wat aan de hoge kant – het dierenasiel krijgt 5 euro de maand van me – misschien meer iets in die richting ?

  1. Lonneke Post author

   Super dat je wilt helpen! En zoals gezegd: sponsors zijn altijd welkom om langs te komen. Met kleinere bedragen ben ik ook heel blij!

 5. Mascha

  Goed plan. Ik lees al langer mee maar nog nooit gereageerd geloof ik. Ik zou wel €10 per maand willen betalen als deeladoptie van een ezel. Ik steun graag kleinschalige goede doelen met dieren.

 6. mariimma

  Ik zie een business model, haha! Maar dat is vooral gebaseerd op mensen die een tijdje komen meewerken op je Finca in het kader van teambuilding of zo.

  En dat zo’n team dan bij het weggaan een ezel adopteert.

  Moet je wel een website bouwen waar die ezels bloggen en vloggen…… 😉😉😉

 7. geld-is-tijd

  leuk idee! Ik mis het business model een beetje: wat ga je voor de rest met de ezels doen (bv kinderen op laten rijden, epilepsiepatienten helpen etc), en ben je van plan om 40 jaar in Spanje te blijven wonen?

 8. Lonneke Post author

  Lui, niet alles hoeft te veranderen in een business model hè? Hoewel, als er kantoormensen zijn die stallen willen schoonmaken als teambuilding en dan bij het weggaan nog een ezel willen adopteren… daar wil ik wel een uitzondering voor maken 😉

  Ik wil gewoon een paar middelbare, afgedankte ezels een fijn thuis geven. Dat betekent dus ook dat ik niet met 40 jaar hoef te rekenen. Maar ik snap je punt. Het is zeker een keus voor langere termijn.

 9. Astrid C.

  Hai,

  Het lijkt mij zeker een leuk idee om maandelijks een donatie te doen voor (max) 5 euro gedurende een jaar. Daarna bekijk ik het opnieuw. Ik heb meerdere donaties met dit bedrag aan goede doelen waar ik een goed gevoel van krijg én vertrouwen heb in de besteding.

  Daarbij heb ik nog wel zo mijn twijfel. Ik begrijp dat de verzorging dagelijks en intensief is. Daarom mijn vraag wat doe je als je ziek bent? Iedereen krijgt weleens griep of een blessure. En wat doe je als je een een weekje naar Nederland wilt?

  En waarom starten met 3 ezels? Met 2 ezels beginnen is financieel misschien verstandiger?
  Ik ben benieuwd of je daar al over nagedacht heb (ik denk het wel) en wat je mogelijke oplossingen al zijn.

  Tot slot nog een gedachte: ‘waarom ga je niet samenwerken met Marleen, waar je nu zit. Zij wordt al een dagje ouder en heeft al een opvang opgebouwd. Waarom geen samenwerking opzoeken? Het bevalt je goed bij haar?!

  Lees het graag. Grtjs Astrid C.

  1. Lonneke Post author

   Hoi Astrid, wat fijn dat je ook wilt helpen!

   Bij een griepje zal ik gewoon mijn bed uit moeten komen. Is het ernstiger, dan moet ik iets organiseren. Ik hoop in ieder geval op een goede relatie met mijn toekomstige buren en verder wil ik zelf Workaway host worden, dus een deel van het jaar zijn er als het goed is vrijwilligers om me te helpen. Voor weekjes Nederland zou ik een house sitter zoeken.

   Er leven bij Marleen verschillende groepjes van 3 ezels die hecht met elkaar zijn. Ook is het wellicht makkelijker voor de achterblijvers als er een ezel doodgaat. Maar het kunnen er ook 2 worden. Dat hangt er mede vanaf welke ezels er tegen die tijd het beste voor adoptie in aanmerking komen.

   En ja, die samenwerking met Marleen, die komt er vast. Alleen al doordat ik graag ezels van haar adopteer. Maar misschien ook wel op andere manieren. Eerst maar eens mijn eigen plek vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *