Digitale nomade

Ik werk als tekstschrijver vanuit Spanje. Daar zit een verhaal aan vast natuurlijk!

Jarenlang had ik een appartement en een kantoorbaan in Amsterdam. In mijn vrije tijd volgde ik cursussen aan de Schrijversvakschool en schreef ik veel. Verhalen, blogs, maar ook artikelen. In mijn vakanties maakte ik pelgrimstochten. Heerlijk vond ik dat. De hele dag buiten, fysiek bezig zijn en leven uit een rugzak. Ik begon na te denken. Als ik zo graag buiten ben en verhalen schrijf, waarom beperk ik dat dan tot mijn vrije tijd? In de zomer van 2015 nam ik 4 maanden onbetaald verlof van mijn kantoorbaan. Ik leefde 4 maanden buiten en ik vond het fantastisch. Toen ik terugkwam, ben ik gaan onderzoeken hoe ik mijn leven kon veranderen.

De eerste twee dingen die ik deed:

  • Ik ging van de helft van mijn salaris leven (oktober 2015)
  • Ik schreef me in bij de KvK als zelfstandig tekstschrijver (februari 2016)

En daaruit volgden vanzelf twee nieuwe stappen:

  • Ik regelde het ontslag van mijn kantoorbaan (oktober 2016)
  • Ik vertrok als digitale nomade naar Spanje (juli 2017)

Ik zwerf de komende tijd over het Spaanse platteland als vrijwilliger, digitale nomade en tekstschrijver. Omdat ik eerst nog heel veel wil zien en leren. Uiteindelijk hoop ik mezelf daar ergens te vestigen. Een lapje grond, een klein huisje erop, een moestuin en een vakantiehuisje.

Wat als…

Wat als je geld, carrière en materiële zaken minder belangrijk zou maken? Wat als je gaat doen wat je voldoening geeft en waar je gelukkig van wordt? Ik zit zelf middenin die ontdekkingsreis en kom onderweg steeds meer mensen tegen die zichzelf vergelijkbare vragen stellen. Wil ik wel tot mijn 70e op kantoor blijven zitten? Ik vind het leuk om andere mensen te stimuleren en te inspireren. Daarom ben ik begonnen aan een boek. Ook in mijn blog op deze site schrijf ik hier veel over.

Wat betekent dit voor opdrachtgevers?

Hoe is het om een tekstschrijver in te huren die op afstand werkt? Eigenlijk niet veel anders dan wanneer ik vanuit Amsterdam had gewerkt. Dat heb ik de eerste anderhalf jaar gedaan en in de praktijk onderhield ik met de meeste opdrachtgevers alleen contact via de mail en de telefoon. Betekent het feit dat ik het werk als tekstschrijver combineer met fysiek werk buiten dat ik minder goed bereikbaar ben of mijn deadlines niet haal? Nee, want iedere tekstschrijver combineert zijn werk met andere dingen. Het opvoeden van kinderen, sport, het zorgen voor naasten. Het enige wat het betekent is dat ik fysiek op afstand zit en dus niet zomaar even langs kan komen. En het betekent dat ik een hele frisse blik van buiten meebreng!