Blog

3 weken in de grote stad

Ik slaap straks meer dan 3 weken in appartementen. Ja, ik ben eruit, ik slaap niet in een park. Het zal wel enorm wennen worden voor een plattelandsvrouw zoals ik. Over hoe een koortsachtige zoektocht naar onderdak begon en eindigde in Valencia. (En nee, dat is niet Valencia op de foto, maar Santander. Ik ben nog nooit in Valencia geweest.)

Iets met plannen en realiteit. En nóg een verboden uitstapje.

Read more

Zo ver zo goed, hoe verder?

Waar gaat het heen?

Dat was een beetje een cliffhanger.  Ik vond 3 maanden van huis een mooi moment om eens te kijken of ik alleen maar aan het genieten was, of dat mijn doel daadwerkelijk dichterbij kwam. En wat doe je als gaat zitten tussenevalueren? (Je ziet, ik heb het kantoorjargon nog niet helemaal kwijt.) Dan ga je kritisch zitten wezen. Ik tenminste.

Ben ik hier al 3 maanden vakantie aan het vieren? Had ik inmiddels niet al veel beter Spaans moeten spreken? Heb ik wel genoeg aandacht voor het tekstschrijf- en boekschrijfgedeelte? (Antwoord: nee.)

En om het nog een beetje dramatischer te maken: ik heb vanaf 26 oktober nergens om naartoe te gaan. Dat is al over 17 dagen. Over 2,5 week word ik om 12.00 uur uit een appartement in Valencia gezet en dan is het nomadenbestaan wel heel letterlijk geworden.

Read more

Permacultuur: het is net als op kantoor

De principes van permacultuur

Ik leer hier de eerste beginselen van permacultuur en het is razend interessant. De principes zijn eigenlijk precies hetzelfde als die ik in mijn werk op kantoor toepaste, als organisatieveranderaar. Hoe geinig is dat? Alleen noemen ze het bij permacultuur geen agile, scrum of lean management.

Voor wie nu nog steeds geen idee heeft waar dit over gaat, permacultuur is moestuinieren, maar dan samen met de natuur. Ik zag 7 overeenkomsten met de lessen die ik heb geleerd op kantoor.

Read more

Pioniers: een eenvoudig leven in het bos

Paddenstoelen plukken

Thomas en Astrid lieten hun kantoorbanen voor wat ze waren en begonnen natuurkampeerterrein Fontebona op het Spaanse platteland. Hun consumptiepatroon evolueerde langzaam mee. Het werd steeds duurzamer en zelfvoorzienender. ‘Als ik nu terugkijk, is naar het buitenland gaan niet de grootste stap geweest. Het belangrijkste was dat we heel veel loslieten.’

Read more