Blog

Voor de zekerheid

Hoe zorg je ervoor dat je er warmpjes bij zit?

Met enige regelmaat krijg ik de vraag waar ik straks van ga leven en hoe het moet als ik arbeidsongeschikt word of te oud om te werken. Het eerlijke antwoord is dat aan mijn keuzes risico’s kleven.

Als je niet teveel hangt aan luxe en bereid bent om je aan te passen aan de omstandigheden, dan vergaat de wereld echt niet zo snel. (Echt niet, zeg ik zachtjes tegen mezelf.)

Over onze behoefte aan zekerheid en de belemmeringen die dit met zich meebrengt.

Read more

Het geheim van Gijón

Uitzicht vanaf mijn hotelkamer in Gijón

Groeten uit Gijón! Een stad die ik vanwege het imago van industriestad lang links heb laten liggen. Volslagen ten onrechte weet ik inmiddels, ik ben hier nu al voor de vierde keer. Ik ga jullie het geheim van Gijón verklappen. Hier volgt onvervalste promopraat voor een authentieke stad die nog niet onder de voet gelopen is. Maar wees er snel bij, want het aantal toeristen groeit hard.

Read more

The Water Situation

Haren wassen met een emmertje

In 2017 waren de winter en de lente ongewoon droog in Asturias, net als in veel andere delen van Spanje. De reservoirs raakten uitgeput. Omdat de aansluiting van het Ezelparadijs bovenin het gemeentelijk reservoir zit, zaten we hier als eerste zonder water. Dat heeft voor een compleet ander watergebruik en een flink waterbewustzijn gezorgd.

En gedachtevoedsel voor mijn eigen plek.

Read more

Help Finca Lónica aan ezels!

Rocco

In de zomer van 2015 werkte ik voor het eerst met ezels en sindsdien heb ik een zwak voor deze prachtige dieren. Ik zou graag enkele ezels adopteren, maar dat is geen kleine verantwoordelijkheid. Bovendien kost een ezel in Spanje gemiddeld 600 euro per jaar. Geld waarvan ik nu nog niet weet hoe makkelijk ik dat straks kan missen. Dus wat heb ik bedacht? Er komen ezels als ik genoeg sponsors voor ze vind! Helpen jullie me?

Read more

Ondergedompeld in de ezelgemeenschap

Ezelhoeven schoonmaken

Ik was even vergeten hoe het was. Doei buitenwereld, hoi mini-wereld. Het is een intensief leven met een kleine groep mensen. Plus 27 ezels, een muildier, 2 paarden, 2 pony’s, een zwijn, 5 honden en 8 katten. Daar hebben we onze handen vol aan. Zo vol, dat een digitaal dieet vrijwel vanzelf gaat.

Zelfs dit ene blogje kon ik – ondanks dat ik er speciaal tijd voor had georganiseerd – niet zonder onderbreking schrijven. Er gebeurt altijd wel wat in het Ezelparadijs.

Read more

In 2018 wordt het anders

Leven in andermans huishouden

Ik werkte het afgelopen halfjaar op 6 verschillende plekken als vrijwilliger. Hoewel het zwerven nog prima bevalt, ben ik het meedraaien in de huishoudens van anderen wel een beetje zat. En ik kan nog meer van Spanje gaan bekijken, maar Asturias heeft zich nou eenmaal gevestigd in mijn hoofd. Eigenlijk is er dus geen excuus meer om begin 2018 de volgende stap te zetten.

Read more

Wat kost dat nou?

Nachtje hotel op Mallorca

Rose van Verlossende Aflossers was benieuwd wat mijn zwerfleven kost. Wat gaf ik het afgelopen halfjaar uit? En waaraan?

De conclusie is dat mijn kosten hoger zijn dan ik van tevoren had bedacht en begroot. Waar dat aan ligt? Ik kan best wat dingen de schuld geven, maar de voornaamste reden is dat er een kleine hedonist in mij schuilt. De conclusie is ook dat het niet zoveel zegt.

Read more

De sprong: het laatste halfjaar van 2017

Een halfjaar geleden nam ik ontslag van mijn kantoorbaan en vertrok naar Spanje. Ik liep 400 kilometer over de Camino del Norte, nam Spaanse les in Valencia en werkte op 6 verschillende plekken als vrijwilliger.

Het is einde-van-het-jaar-terugkijk-tijd. Welke dingen in mijn tijdelijke, nieuwe leven vond ik ontzettend gaaf en wat vond ik iets minder gaaf?

Read more